Jenny-Vlado.reismee.nl

De vijftiende dag (21 oktober): Terelj Nationaal Park - Koud of niet

Als je min of meer verwacht 's ochtends in half bevroren toestand te ontwaken heb je het mis. Ik denk dat het tweepersoonsbed wel scheelt. Het is fris, dat wel, kan ook niet anders, maar zeker goed te doen. Om een uur of half acht zijn we allebei wakker en zien we door het dak van de ger (een stukje is transparant) een zonnetje. Snel aankleden en naar de wasruimte. Dat doet me dan toch wel weer heel erg aan kamperen denken. Sterker nog, we zijn aan het kamperen in Mongolie in een traditioneel onderkomen, waar ook tegenwoordig nog heel veel mensen in wonen. Een ger is een tent op een houten vloer (beton in ons geval), met een houten frame, bedekt met van oorsprong dierenvellen. Van binnen voorzien van een mooie binnenbekleding. In het midden een kacheltje, gestookt op hout en kolen, waar oorspronkelijk natuurlijk ook op gekookt werd/wordt.

De wasruimte is verwarmd (!) en van alle gemakken voorzien. Het douchen laten we nog even zitten. Niet te veel ineens alsjeblieft. Dan op weg naar het ontbijt. Netjes verzorgd, Europees, geen noodles. Eitje, kaas, worst (aan de honden gegeven, zag er niet fris uit), jam, geroosterde boterhammetjes, sapje, thee/koffie. Perfect om de dag te beginnen.

Vervolgens op pad. We besluiten de 'vallei' door te lopen en staan even in tweestrijd over de hoeveelheid kleding die we aan moeten. Ik kies voor de binnen en buitenjas. Je weet nooit. Het ziet er wel lekker uit, maar het flesje water dat we 's avonds buiten neer hadden gezet was (natuurlijk) goed bevroren. Handschoenen laten we thuis. Het voelt nl. niet koud. Water mee en gaan.

Alhoewel het inmiddels een uur of 10 is, is het doodstil. We volgen de weg en af en toe rijdt er een auto of een bus. We lopen langs en door een kudde wilde paarden. Aan beide kanten van de weg staan nog meer ger-tentenkampen. Allemaal voor toeristen. Niet eens zo zeer buitenlandse toeristen, maar ook mensen uit Mongolie zelf. Na een poosje komen we langs een golf-baan waar druk gebruik van wordt gemaakt. Hij ligt te ver weg om te zien wat voor soort mensen er gebruik van maken, maar we zien veel beweging. Waar het zomers ongetwijfeld strak groen is, is de overheersende kleur nu goudgeel/bruin. Enorme rotspartijen. Onderweg zien we diertjes, die we sinds de lessen van gisteren van het Natuur Historisch Museum menen te herkennen als hermelijntjes. Kunnen ook fretjes zijn. Ze zijn heel schuw als je in de buurt komt en duiken dan oniddellijk in een holletje in de grond. Als we na deze wandeling weer terugkomen zien we een wolkenpartij aankomen.

Overigens is de temperatuur nu zodanig dat we in flanellen shirts kunnen rondlopen. Het is warm.

In de namiddag hebben de wolken voor een hagelbui gezorgd. Eigenlijk houdt dit tot en met de nacht aan. Hagelbuien! Dat betekent dat we veel in de ger blijven. Lezen, spelletjes doen, filmpje kijken (Planet 51, leuk!).

Hat 'kachelmeisje' is vandaag niet vaak langs geweest, maar in ieder geval nog om een uur of 7 en dat was weer net genoeg om de avond comfortabel door te komen. Het is buiten wel veel kouder dan vanochtend.

We hebben vanmiddag buren gekregen. Hebben ze bij het diner niet gezien, dus ze zijn ongetwijfeld self-supporting. Als we zo eens rondtellen loopt er zo'n 10 man rond, die uitsluitend voor ons in de weer zijn. Kachelmeisje, serveerstertje, receptionist, grote baas, kok, bewaker, schoonmaaksters.

Op het bord bij de receptie lezen we dat er nog twee nederlanders aankomen. Overmorgen geloof ik. Zij blijven maar 1 of 2 nachtjes.

Na het diner de douches uitgeprobeerd. Prima, warm water (misschien ook te danken aan het feit dat we de enige gebruikers zijn - op het personeel na).

Vlado heeft geinformeerd naar een ritje met een paard. Hmmm ... Ik heb het niet zo op paarden maar de associatie Mongolie - paarden is natuurlijk snel gemaakt en je moet dan toch ook op zo'n paard hebben gezeten. Toch? Hmmm ...

Ben benieuwd wat het vannacht wordt wat het weer betreft en hoe het er morgenochtend uitziet. Wit?

Tiara Tours